Tombor Nelli egy különleges, ünnepi hangulatot idéző csokoládétortát készített, amelyben a narancs, a fahéj és a ropogós pekándió találkozik. Most örömmel osztjuk meg veletek ezt az illatos, gluténmentes desszertet, amely garantáltan a karácsonyi asztal éke lesz.

Hozzávalók:

  • 70 g jó minőségű vaj

  • 100 g étcsokoládé

  • 45 g pekándió

  • 70 g finomszemcsés kristálycukor

  • 3 g só (1/2 teáskanál)

  • 5 db közepes méretű tojás

  • 1 g fahéj (1/2 teáskanál)

  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja

  • 15 g (2 ek) kakaópor

  • 1 ek jó minőségű rum/narancslikőr (vagy 1 tk narancs esszencia)

A díszítéshez:

  • 2 evőkanál porcukor a tetejére szitálva

  • 250 ml tejszín, habbá verve

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 175°C-ra (légkeveréses).

  • A pekándiót sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és 5–6 perc alatt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk.

  • Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, az aljába sütőpapírkorongot vágunk.

  • A csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.

  • A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgákat a cukorral 2–3 percig, kivilágosodásig habosítjuk.

  • A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük.

  • A kihűlt csokoládés vajhoz hozzákeverjük a cukros tojássárgát, a rumot, a fahéjat, a reszelt narancshéjat és a kakaóport.

  • A masszát fellazítjuk a tojásfehérje ¼-ével, majd óvatosan a maradékhoz forgatjuk, amíg homogén állagú nem lesz.

  • A tésztát a tortaformába öntjük, megszórjuk a pirított pekándióval, és 16–17 percig, tűpróbáig sütjük.

  • A formában hagyjuk kihűlni, majd rácsra borítjuk, levesszük a sütőpapírt.

  • Porcukorral díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.

Elkészítési idő:

20 perc előkészítés • 20 perc sütés