Tombor Nelli egy különleges, ünnepi hangulatot idéző csokoládétortát készített, amelyben a narancs, a fahéj és a ropogós pekándió találkozik. Most örömmel osztjuk meg veletek ezt az illatos, gluténmentes desszertet, amely garantáltan a karácsonyi asztal éke lesz.
Hozzávalók:
-
70 g jó minőségű vaj
-
100 g étcsokoládé
-
45 g pekándió
-
70 g finomszemcsés kristálycukor
-
3 g só (1/2 teáskanál)
-
5 db közepes méretű tojás
-
1 g fahéj (1/2 teáskanál)
-
1 kezeletlen narancs reszelt héja
-
15 g (2 ek) kakaópor
-
1 ek jó minőségű rum/narancslikőr (vagy 1 tk narancs esszencia)
A díszítéshez:
-
2 evőkanál porcukor a tetejére szitálva
-
250 ml tejszín, habbá verve
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra (légkeveréses).
-
A pekándiót sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és 5–6 perc alatt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk.
-
Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, az aljába sütőpapírkorongot vágunk.
-
A csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.
-
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgákat a cukorral 2–3 percig, kivilágosodásig habosítjuk.
-
A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük.
-
A kihűlt csokoládés vajhoz hozzákeverjük a cukros tojássárgát, a rumot, a fahéjat, a reszelt narancshéjat és a kakaóport.
-
A masszát fellazítjuk a tojásfehérje ¼-ével, majd óvatosan a maradékhoz forgatjuk, amíg homogén állagú nem lesz.
-
A tésztát a tortaformába öntjük, megszórjuk a pirított pekándióval, és 16–17 percig, tűpróbáig sütjük.
-
A formában hagyjuk kihűlni, majd rácsra borítjuk, levesszük a sütőpapírt.
-
Porcukorral díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.
20 perc előkészítés • 20 perc sütés