Műanyag nélkül

Van zöldebb élet.

A műanyaghulladék mára szinte az egész világunkat elárasztja, és ha a mindennapos műanyaghasználatunkat nézzük, ez nem is olyan meglepő. Ha például csak a XII. kerületet nézzük közel 58000 fős lakosságával, ez ugyanennyi PET palackot is jelent naponta, ha minden nap csak egy palackozott italt fogyaszt mindenki. A nagyvilágra kivetítve, még a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban is találtak műanyag zacskót, tíz ezer méter mélyen a víz alatt. Ezért a világ kormányai úgy döntöttek, hogy apránként felszámolnak a hihetetlen mértékű műanyaghasználattal, és több, mindennapos terméket betiltanak. A szívószálaktól kezdve az ételhordozó dobozokig, több egyszer használatos műanyag tűnik el az életünkből júliustól, és helyettük papír, bambusz, vagy egyéb anyag felhasználásával készült termékeket találhatunk majd. Ez azonban csak a változás egyik része, fogyasztóként mi is tehetünk érte, hogy kevesebb műanyagot, hulladékot állítsunk elő a hétköznapok során.

 

Hogyan kell ténylegesen szelektálni? 

Mára hazánkban is széleskörűen elterjedt a szelektív hulladékgyűjtés fogalma, a XII. kerületben már 2011 óta létezik ez a fajta, házhoz menő szolgáltatás. Azonban a gyakorlatban itt nem csak egy egyszerű papír-műanyag különbségtételről van szó. Minden esetben megtisztított, kiöblített hulladékot érdemes a sárga tetejű szelektív hulladéktárolóba helyezni, tehát a joghurtos poharakat, tejfölös dobozokat ki kell mosni valamelyest, mielőtt a szemetesbe dobnánk őket, ezzel megkönnyítve az újrahasznosítás folyamatát. A tejesdobozok műanyag kupakjait is célszerű levágni, és külön elhelyezni azt a műanyaghulladék tárolására alkalmas szemetesben, míg magát a dobozt a fővárosban a kék tetejű papír hulladékot gyűjtő kukába dobhatjuk. És bár háztartási fémhulladékot – konzerveket, evőeszközöket - helyezhetünk a sárga fedeles kukába, az üveghulladékokat külön, közterületen erre a célra kihelyezett tárolókban kell gyűjteni.

Vásárlási szokásainkkal mi is nagyban befolyásoljuk a hulladékmennyiséget

2018-ban az összes keletkezett hulladékmennyiség 14,72%-a háztartási eredetű volt. És bár korszerű, európai uniós elvárásokhoz igazodó szabályozásokkal, illetve integrált, egységes hulladékkezeléssel rendelkezünk, egyéni magatartásváltozásra is szükség van ahhoz, hogy ezt a számot csökkentsük. Amikor például elvitelre vásárolunk ételt, vigyük magunkkal saját ételhordozó dobozunkat! Így nem csak a műanyaghulladéktól szabadulhatunk meg, de biztosan tudhatjuk is, hogy a tárolóedényünk tiszta. Palackozott víz vásárlása helyett is tartsunk magunknál kulacsot. Olcsóbban is kijövünk, és rengeteg szeméttől megkímélhetjük a környezetünket. Ugyanígy érdemes mellőzni a műanyagzacskókat is, és inkább vigyünk saját vászontáskát, vagy vásároljunk az egyes élelmiszerüzletek többször használható hálós zsákjaiból. 

Talán nem is gondolunk erre minden egyes vásárláskor, de a hazai termékek fogyasztása is nagyban befolyásolhatja a hulladékmennyiséget. Sok esetben azért találkozunk rengeteg káros csomagolással és szeméttel, mert messziről érkező termékeket választunk, amelyek megfelelő tárolásáról is gondoskodnia kell az élelmiszerüzleteknek. Ezért, amikor helyi termelőktől, beszállítóktól vásárolunk, és előre csomagolt ételek helyett a kimérhetőket választjuk, nagyban csökkenthetjük a felesleges műanyaghulladékok keletkezését.

A sminkelési szokásainkon is tudunk javítani. A fültisztító pálcika júliustól teljesen papírból vagy bambuszból lesz, és eldobható vattakorong helyett is vehetünk mosható arctisztító korongot. De a legjobb, hogy mindezek mellett még olyan sminkterméket is választhatunk, amelyek utántölthetők, így nem kell minden egyes megvásárolt szemfesték vagy alapozó csomagolásával újabb hulladékot termelnünk.

 

Környezetkímélő megoldások.

A környezet védelmét egyre több vállalat tartja fontosnak. A McDonalds étteremlánc például a 100% fenntarthatóság elérésére törekszik 2025-re, de már most is láthatjuk ennek jeleit, például a papírszívószálakkal. Ezen kívül több olyan irányzat is létezik ma már, amely organikus, lebomló anyagokból igyekszik előállítani termékeit, cipőket, konyharuhákat, de találkozhatunk újrahasznosított anyagból előállított kabáttal és környezetkímélő cipőkkel is. Van olyan vállalat, amely egyes ruházati cikkjeinek árából 1%-ot a bolygónk tisztántartására költ, de léteznek már olyan zuhanyfejek is, amelyek 70%-al kevesebb vizet használnak zuhanyzáskor.