Mozduljunk ki a szabadba!

Látnivalók, kirándulóhelyek a XII. kerület közelében

Az elmúlt évben ismét felértékelődött a kirándulás. Társas összejövetelek, csoportos megmozdulások hiányában egyre többen fedezték fel újra a természet nyújtotta lehetőségeket, ahol biztonságban tartózkodhattak friss levegőn a szabadba vágyók. Össze is szedtünk pár érdekes látnivalót, kirándulóhelyet a XII. kerület vonzáskörében.

 

Ördög-orom

A Farkas-völgy és az Irhás-árok között található Ördög-orom kiváló választás azok számára, akik inkább a vadabb és sziklásabb oldalát ismernék meg a természetnek. A 8E jelzésű busz Eper utcai megállójától könnyedén megközelíthetjük egy meredekebb ösvényen, amelyen felsétálva sokszínű élővilág és vadregényes táj tárul a szemünk elé.  

 

A Normafától a Hármashatár-hegyig

Érdemes kényelmes cipővel készülni, ha a Normafától egészen a Hármashatárhegyig kívánunk elsétálni, ugyanis a túra hossza közel 13 kilométer. Mégis, a mozgás meghozza a gyümölcsét, hisz megannyi természeti látnivalóval lehetünk gazdagabbak. Megtekinthetjük a kilátást a Tündér-szikláról vagy az Árpád kilátóról, de útba ejthetjük a Kőkapu-barlangot is mozgalmas túránk során.

 

Széchenyi-kilátó

Egy nehezebb túra után most egy könnyedebb sétát ajánlunk. A Széchenyi-hegy oldalában, a Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától néhány percre található a Széchenyi-emlékmű és -kilátó. Eredetileg a Városliget bejáratánál állt, de a Millenniumra való készülés idején, a Hősök tere kiépítésekor áthelyezték a ma ismert színterére 1898-ban. És bár a fák mára annyira megnőttek, hogy kilátónak kisebb csalással lehet csak nevezni, mindenképp egy érdekes szelete történelmünknek, ráadásul egy rövid kiruccanásnyira csupán.

 

Tündér-szikla

A János-hegy Tündér-hegyi lejtőjéből emelkedik ki 386 méteres magasságával a Tündér-szikla, a Budai-hegység egyik legszebb pontja. A 70-es években védett területté nyilvánították, és a mai napig várja magasztos magányában a túrázni vágyókat. Megközelíteni a budapesti libegő zugligeti végállomásától lehet könnyedén, és egy tanösvényt is végig követhetünk.