Kis nyári borkalauz

A megfelelő bor kiválasztásához nem kell sommelier-nek lennünk!

Ki ne élvezne egy napsütéses júniusi koraestén egy pohár hideg fröccsöt? De van, hogy valami minőségibb borra vágynánk a vacsorához. Esetleg ajándékba adnánk. Bármilyen alkalomról is legyen szó, a megfelelő bor kiválasztása sokat dobhat a kívánt végeredményen. A borvilágot körül ölelő misztérium ellenére azonban nem kell sommelier-nek lenni ehhez, csupán vegyünk fontolóra pár dolgot. Ezután pedig elég beugranunk a piactéren található Bortársasághoz, ahol további tippekkel és finomságokkal vár minket a hozzáértő személyzet.

 

Kisfröccs, nagyfröccs – a teraszkirályok.

Minden bornak megvan a maga helye, még ha hígítjuk, akkor is. Ugyan már Rómaiak is rájöttek, hogy a szikrázó napsütésben érdemes elvenni valamelyest a bor éléből, a ma ismert fröccs fogalma Jedlik Ányoshoz fűződik, aki szódavízével egy máig tartó fejezetet kezdett a borok történelmében. A nevet pedig nem másnak, mint Vörösmarty Mihálynak köszönhetjük, aki Jedlik szódavízével spékelte meg a borát, majd kijelentette a feltalálónak, hogy legyen a neve fröccs. A spritzer-t túl németesnek találta.

 

De mire is kell figyelni? Fröccs készítésénél élénk, zamatos fehér vagy rozé bort használjunk, mint az olaszrizling vagy kékfrankos rozé, és figyeljünk a hőfokra is: 5-7 fokos borból és szódából lesz a legjobb fröccs. Érdemes a műanyagpohár helyett üvegpoharat használni, hogy jobban érvényesüljenek az ízek.

 

A Bortársaság felhozatalából elsősorban a Béla és Bandi pincészet Pinot Gris 2020 citrusos száraz fehérborát ajánljuk, a rosé szerelmeseinek pedig az Etyeki Kúria Rosé 2020-t érdemes megkóstolniuk!

 

 

Könnyed nyári délután

Ha egy koktélpartiról beszélünk vagy egy laza kerti összejövetelről, érdemes lekövetni az alkalom könnyedségét. Üde, gyümölcsös vörösbort vagy könnyű rozét válasszunk, hisz ez nem a komolykodások és súlyos vacsorák helyszíne

 

Ha konkrét borokról beszélünk, érdemes tennünk egy próbát a Kristinus pincészet 2020-as Kékfrankos Sillerével, de a Pannonhalmi Főapátság könnyed vöröse, a Tricollis Vörös 2020 is kiváló választás lehet.

 

 

Vagy egy randevú?

Randevún is hasonló a történet. Annyi kiegészítéssel, hogy mindenképp vegyük figyelembe, milyen bort szeret az asztalnál velünk szemben ülő. Nem érdemes testes vörösbort rendelni, ha a párunk a könnyed fehérborok híve, szóval kellő körültekintéssel érdemes rendelni. Általános szabály, hogy könnyedebb borokkal induljunk, és ha szeretnénk, csak ezután haladjunk a testesebbek felé.

Az egész helyzetet természetesen valamelyest kikerülhetjük egy jó pezsgővel! A Bortársaság kínálatában megtalálható Brut a Sauska terméke, és remek, könnyed választás egy randevúhoz. Ha mégis bor, akkor a Matua pincészet Sauvignon Blanc 2020-as évjáratát ajánljuk.

 

 

Komolyabb estékhez

Persze a testes vörösbor létjogosultságáról sem feledkezhetünk meg, bármilyen könnyed hangulatban találjon minket a nyár. Ha például egy beszélgetős, komolyabb rendezvényre, akár formális estre vagyunk hivatottak, bátran emeljünk le a polcról egy testes vöröset.

 

Például a St. Andrea pincészet Nagy-Eged Bikavér Grand Superior 2017-es változatát vagy a Ruppert-ék Cabarnet Sauvignon-ját, amelyből szintén a 2017-es évjárattal járunk a legjobban.

 

 

De van, hogy ajándékba adnánk

Egy ajándék bor akkor lesz igazán ütős, ha kiválasztásnál figyelembe vettük az ünnepelt személyiségét is. Ahol üdeséget, friss energiákat érzünk, nyugodtan merüljünk el a hasonlóan üde, gyümölcsös vörös vagy könnyű fehérborok, rozék világában. Egy komolyabb személyiséghez pedig egy hozzáillő ínyencségű vörösborban gondolkozzunk.

 

Csak egy tipp: a Chateau D’esclans Whispering Angel Rosé 2020 nevű könnyed rozéja bárkit képes elvarázsolni!