Globális Szenteste-körkép

Ünnepi vacsora a világ különböző pontjain

Gondolkoztál már azon, hogy a világ más tájain milyen ételek kerülnek az asztalra karácsonykor? Nálunk jól bevált szokás már a halászlé, nehéz is elképzelni nélküle a szentestét. Azonban ahány hely, annyi szokás, mi pedig összegyűjtöttük, hogy pontosan miféle szokásokról is beszélhetünk.

Lengyelország

Van, ahol a karácsony sokkal inkább szól a zöldségekről, mintsem a húsételekről. Ilyen hely például Lengyelország is. A Wiglia elnevezésű ünnepi vacsorájuk akkor veszi kezdetét, amikor az első csillagok feltűnnek az égen. Az asztalhoz senki nem nyúlhat addig, amíg az egész család jókívánságokat nem cserélt, utána viszont kezdődhet a lakoma: gombaleves, tradicionális cékla és káposztaleves, azaz borscs, apró, töltött tészta-zsákocska (pierogi) kerül az asztalra mézeskaláccsal és különböző desszertekkel, szárított gyümölcsökkel gazdagítva.

Svédország

Ha Svédország, akkor húsgolyó, gondolhatnánk a karácsonyi IKEA körútjainkra gondolva. És nem is állunk messze a valóságtól, hiszen rendre megtalálhatjuk egy svéd karácsonyi asztalon. Viszont, mint sok más északi konyhában, a főszerep itt inkább a halételeké. Savanyú-hering, pácolt lazac, ezek mellé különböző sajtok, káposzta, kenyér és még céklasaláta is megtalálható ezen a julbord-nak evezett ünnepi finomság-válogatáson.

KÍNA

A karácsony és szenteste fogalma tradicionálisan nem épp a legnépszerűbb az országban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy-egy elemét ne vennék át ennek az ünnepnek. Kínában például almát és különböző, almából készült finomságokat készítenek egymásnak. Hogy mi az oka ennek? Egyszerű: a kínai szenteste szó - Ping An Ye – nagyon hasonlít az alma kínai megfelelőjére, a Ping Guo kifejezésre.

Amerikai Egyesült Államok

Mind ismerjük az Amerikára ráboruló karácsonyi őrületet az ünnepek alatt. Van viszont egy másik rajongásuk is, ami nem annyira látványos, mint a házakon csüngő karácsonyi díszkivilágítás-rengeteg: az áfonyaszósz! Nem számít, hogy bolti, házilag készített, híg vagy sűrűbb, a lényeg, hogy az asztalon mindig ott pihenjen egy tálkában.

Oroszország

Sokan döntenek úgy Oroszországban, hogy böjtölnek karácsonykor az első csillag megjelenéséig. De teljesen azért ők sem mondanak le egy ünnepi ínyencségről. A böjt után jöhet a Sochivo, ami egy zabkása különböző magvakkal, mézzel és gyümölcsökkel megspékelve. A zabkásának Oroszországban fontos szerepe van: az összetartozást jelképezi. Sőt, régen még a plafonra is feldobták állítólag, és ha fent maradt, az jó szerencsét hozott. Valószínűleg nem annak, akinek le kellett szednie onnan.