Home Office 2021

4 tanács a még hatékonyabb otthoni munkavégzéshez

A tavalyi év számtalan váratlan fordulatot hozott az életünkbe, az egyik legnagyobb újdonság pedig talán a mindennapi munkavégzésünket érintette.

Eddig is akadtak olyanok, akik otthonról dolgoztak, de 2020. mindenkibe bevéste a Home Office kifejezést, nemcsak mint egy itthon szokatlan alternatívát, hanem egy valós, sok esetben kényszerű állapotot. Az otthon iroda úgy néz ki marad, talán még a pandémia után is, ezért összegyűjtöttünk pár tippet, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki a megváltozott helyzetből.

1. Keljünk fel minden nap azonos időpontban!

Van egy nagy hátránya az otthoni munkavégzésnek, mégpedig a rendszer hiánya. Sokunk hétköznapjainak struktúrája borult fel, nincs több pontban 7:30-kor kilépés az ajtón, nincs kontrollált közeg, amire tisztán kijelenthetjük, hogy ez a munkahelyünk. Első tanácsunk ezt a rendet hivatott visszacsempészni a munkanapokba. Jelöljünk ki munkavégzés előtt fél, vagy egy órával egy időpontot, amikor felkelünk.

2. Ne feledkezzünk meg a mozgásról!

Persze, ezerszer hallottuk már ezt, de nem lehet elégszer ismételni. Nem szabad alábecsülni a reggeli munkába menet fontosságát, hisz ez a rövid séta is jótékony hatású lehet, most viszont nincs erre lehetőségünk. Éppen ezért, pár rövid, könnyen elvégezhető gyakorlat, akár jóga, vagy egy séta munka előtt vagy után csodákra képes.

3. Gondoljuk ki a céljainkat a napra!

2020 előtt sokan gondoltuk, hogy ez csupán hozzáállás kérdése. Van, aki szereti előre felvázolni a terveit aznapra, van, aki pedig inkább úszik az árral. Otthoni munkavégzés esetén azonban ez létkérdés lehet. Normális esetben nincs akkora baj azzal, ha az ember nem tölt időt minden egyes nap megtervezésével, viszont most ez csak tetézi az amúgy is rendszertelen, motiválatlan légkört. A kisebb célok, amelyekért dolgozni lehet minden egyes nap segít, hogy ne mosódjanak egybe az órák, napok.

4. Limitáljuk az online-időt!

Talán ez a legnehezebb feladat. Sokunk munkája megköveteli, hogy naprakészek és mindig online legyünk. A probléma ott kezdődik, amikor a 8 óra számítógépnél ülés után további két óra monitor-bámulással ajándékozzuk meg magunkat pihenés gyanánt. Ez nem csak a tartásunkat és szemünket teheti tönkre, de mentálisan is nagy terhet jelenthet. Nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt, de mindig törekednünk kell arra, hogy a valós, offline életünkkel is foglalkozzunk eleget.