Csoki vagy virgács

A Télapó sztori

Piros süveg, óriás szánkó, rénszarvasok. A világon mindenki ismeri Mikulás alakját, és a legtöbb helyen él is a köztudatban valamilyen formában. De hogy terjedt el ennyire széleskörűen egy piros kabátos, fehér szakállas ajándékosztó figura?

A Mikulás története régre nyúlik vissza. Ha válaszokat akarunk, a kereszténység elterjedésénél kell kezdenünk, de azt is érdemes tudnunk, hogy a pogány szokások közül még napjainkban is él néhány hagyomány.

Az északi vikingek szokása volt, hogy megajándékozzák egymást a téli napfordulón. Odin – a vikingek hosszú szakállú istene – ajándékokkal megrakott szekerén rótta az eget, ami tekintve az év más napjain tanúsított viselkedését, mint a háború istene, egész kedves dolog volt tőle.

A kereszténység ezt a szokást Szent Miklóshoz, a gyermekek védőszentjéhez társította. Miklós - története és hagyománya szerint – egy szegény férfi három lányán segített az éj leple alatt, amikor azok megfelelő hozomány nélkül nem tudtak férjhez menni. Természetesen az egyiküknek csupán a kéményen keresztül tudta eljuttatni a segítségül szánt aranyat.

Az évek során, a fenti legenda alapján terjedt el, hogy Szent Miklós december hatodika éjjelén megajándékozza a gyerekeket. Angolszász területeken (például Amerikában) inkább a karácsonnyal került összefüggésbe és a világ sok más táján máskor és másképp ünneplik a Télapó nagy ajándékozását.

Nálunk, Magyarországon például nem a jól ismert pirospozsgás arcú, kedves öregúrral találkozhattak először a gyerkőcök. Az 1900-as évek előtt sokkal inkább egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető alak járta az utcákat, a jókat megajándékozva, a rosszakat megbüntetve egyszemélyben. A legelterjedtebb álláspont szerint a rémisztő alak Odin germán főisten továbbélése, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-ai szokásban.

A 19. századtól kezdve viszont fellélegezhettek a gyerekek: megjelent a ma is ismert télapó, zsákjában mindenféle földi jóval, például csokoládéval. Magyarországon 1934-ben kezdték el gyártani a Mikulás alakú csokikat, amely azóta is elengedhetetlen ünnepi kelléke a jeles napnak, és bárhova megy az ember decemberben, mindenhol találkozik vele.

Szóval, ha igazán minőségi csokoládéra vágysz, olyanra, amelytől még a Mikulás is megnyalná mind a tíz ujját, látogass el a Swiss Selection prémium svájci csokoládé üzletünkbe, de ha inkább a kézműves csokik világában merülnél el, vár a Delizia!