A tüzijátékok története

Hogy a világ is hallja

Szinte elképzelhetetlennek tűnik ma már egy igazi ünneplés tüzijáték nélkül. Az emberiség történelme során, a durrogó-pattogó fényjátékok sorra egyértelműen egybeolvadtak a boldogság, önfeledt szórakozás fogalmával. Az augusztus 20-i ünnepség közeledtével úgy gondoltuk érdemes megnézni, honnan is származik ez a tradíció.

A véletlen műve

Az első tüzijátékot feltehetőleg i.e. 200 körül „fedezték” fel. Kínában bambusz ágakat dobáltak a tűzbe, egyes értelmezések szerint csupán hőforrásként, mások szerint, hogy a keletkező ropogó durranásokkal elüldözzék a gonosz szellemeket.

Kr.u. 800 körül egy alkimista kénsavat, faszenet és kálium-nitrátot kevert össze annak reményében, hogy az örök élet elixírjét megalkossa, a végeredmény azonban tűzre kapott, és így született meg a ma is ismert lőpor. Amikor ezt a lőport bambusz csövekbe helyezték, történelmünk során először, szándékosan, létrejött a tüzijáték!

 

A háború nyomán

Természetesen nem kellett sokat várni, hogy a hadiipar is felfedezze magának ezt az új találmányt, az 1200-as években Kína megalkotta az első rakétákat és ágyúkat.

Idő kérdése volt már csak, hogy nyugatra is eljusson a lőpor és különböző felhasználási módjai. Amikor európai és arab követek ellátogattak a távol keleti országokba, egy minden szempontból inspiráló élményben volt részük. Később megjelentek az első nyugati muskéták, ágyúk, de ami számunkra még fontosabb, a tüzijátékok.

Egyre színesebben

Az 1600-as évekre a tüzijátékok fontos szerepet töltöttek be az ünnepek során, olyannyira, hogy II. Jakab angol király lovagi címmel ajándékozta meg azokat, akik igazán lenyűgöző tüzijátékot hoztak létre. Az amerikai függetlenségi nyilatkozat aláírása előtt két nappal, John Adams az Egyesült Államok egyik alapító atyja is tűkön ülve várta a történelmi eseményt övező ünnepségeket és tüzijátékokat.

A ma is ismert tüzijátékokra azonban még várni kellett kicsit, de végül 1830-ban olasz mesteremberek megalkották az első színes robbanásokra képes szerkezeteket. Különböző adalékanyagokat adtak az alap-formulához, így végül minden adott volt, hogy a tüzijátékok teljes pompájukban beborítsák az eget.

 

Nemes ünnepek

Ha ma körültekintünk a világ nagy ünnepnapjai között, azt találjuk, hogy bizony nem csak mi büszkélkedhetünk lenyűgöző tüzijátékok övezte pirosbetűs ünnepnapokkal. Amerikában a július 4-i ünnepségek az Egyesült Államok létrejöttére emlékeznek színes, minden téren szemkápráztató pirotechnikai előadásokkal. Szingapúr augusztus 9-én lövi fel az égbe tüzijátékait, hogy a Malajziától való függetlenségüket ünnepeljék. De ugyanígy Ausztráliában, Máltán és még sok másutt találkozhatunk nemzeti ünneplésekkel.

A tüzijátékok első pillantásra egyszerű pirotechnikai bravúrnak tűnnek, de ha jobban elmélyedünk a történetében, kirajzolódik egy egészen egyértelmű kép: a nemzetalapítás és függetlenség szimbóluma lett.